MÜZİK ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ’MİZ (MÜZADER) KUTLU OLSUN!
“Arayan bulur…” Atasözü
“Ne kadar bilsen de yine ara…”Yusuf Has Hacib
“[Neyi] Aradığını bilmeyen, bulduğunu anlayamaz [ve anlatamaz].” Konfüçyüs
[Bu arama] “Çeviri/aktarı ile olmaz, [yöntemli] araştırma ve incelemeyle olur.” Atatürk
“Müziksel sağlığı, gerçeği, doğruyu, iyiyi, güzeli ve yararlıyı arayış insanın varoluş özelliğidir.” Uçan
Genel olarak insanlık, uluslar, devletler ve kurumlar geçmişten günümüze ve günümüzden geleceğe doğru bir yürüyüş içindedir. Tüm insanlığın, ulusların, devletlerin ve kurumların tarihsel yürüyüşlerinde bininci, beşyüzüncü, yüzüncü, onuncu yıllar öbürlerinden daha önemlidir. Çünkü bu yıllar genellikle kendi ölçeklerinde yeni düşünüm, girişim ve atılımlara gebedir. Dolayısıyla yeni istem, söylem ve eylemlere; yeni oluşum, gelişim, değişim ve dönüşümlere yol açar. Nitekim tarihimizin en kritik kırılma döneminde ulu önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ümüzün eşsiz yönderliğinde kurulan ve günümüzden yedi ay önce, Kuruluşunun Yüzüncü Yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutladığımız görkemli Türkiye Cumhuriyeti’mizin Onuncu Yılı da böyleydi.
Bu evrensel ve ulusal olgunun kurumsal düzeyde ve kurumsal birim ölçeğinde somut bir örneğini, günümüzden yedi yıl önce Kırıkkale Üniversitesi (KKÜ) GSF Müzik Bölümü’nün eğitim/öğretim yılı olarak Kuruluş ve Açılışının 10’ncu Yılına eriştiği 2017’de yaşamıştık. O yılın 30-31 Mart günlerinde genç öğretim üye ve elemanları ile öğrencilerinin etkin çabalarıyla KKÜ–I. Ulusal Müzik Araştırmaları Öğrenci Kongresi düzenlenmişti. Bu etkinliği ertesi yıl 2018’in 28-30 Mart günlerinde yine aynı kurum/birim öğretim üye ve elemanları ile öğrencilerinin etkin çabalarıyla bu kez KKÜ-I. Uluslararası Müzik Araştırmaları Öğrenci Kongresi düzenlenip gerçekleştirilmişti. Kırıkkale Üniversitesi’nde yaşanan bu son derece anlamlı ve önemli iki öncü düşünüm-tasarım, girişim ve gerçekleşim daha sonra kimi kardeş üniversitelerce sürdürülmüştü. Bu bağlamda 2019’un 4-6 Nisan günlerinde Sakarya Üniversitesi’nde II. Uluslararası Müzik Araştırmaları Öğrenci Kongresi, 2022’nin 16-18 Aralık günlerinde de Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde III. Uluslararası Müzik Araştırmaları Öğrenci Kongresi gerçekleştirilmişti. Böylece her yönüyle büyük değer taşıyan bu özgün akademik araştırımsal etkinlik söz konusu kardeş üniversitelerde sürdürülerek belirgin bir süreklilik kazanmıştı.
Bu çok anlamlı etkinliklerin ilk ikisine Çağrılı Konuşmacı olarak doğrudan katılmış, öbür ikisine ise kimi sağlık sorunlarım nedeniyle katılamamıştım. Ama ortaya konulan çok değerli çalışmalarını dolaylı olarak yakından izlediğim üçüncü ve dördüncü Öğrenci Kurultaylarının (Kongrelerinin) gerçekleşmesini de sevinçle karşılamıştım. Çünkü bu sürecin başlangıcından beri bilgim içinde olan öncü düşünüm, tasarım, girişim ve gerçekleştirimleri sürekli destekliyordum. Başlangıcından günümüze kadar geçen yedi yılın sonunda süreç Müzik Araştırmaları Derneği’nin (MÜZADER’in) kurulmasıyla yeni bir evreye erişmiş bulunmaktadır. Sürecin kendi yolunda ilerlerken bu örgütlenmeye de evrilmesi ve ulaşmasından son derece kıvançlıyım, mutluyum.
2017’deki ilk Kongrenin Açılış Oturumundaki Çağrılı Konuşmamda demiştim ki;
“Bu Kurultaya [Kongreye] ilişkin genel duyuru-çağrı yazısında ve Programda bu etkinliğin yüksek sorumluluğunu sayın rektör ve yardımcılarının ve sayın dekanın taşıdıklarını görüyorum. Onların onursal ve yürütücü başkanlıklarında çalışan Kongre [Kurultay] Düzenleme Kurulu, deneyimli bir girişken doçentin [Doç. Dr. Öznur Öztosun Çaydere’nin] eşgüdümünde işin ağır yükünü yüreklilikle üstlenmiş olan tümüyle genç öğretim elemanlarından ve öğrencilerden oluşuyor. Kurultaya bildiriyle katılımcıların da neredeyse tümünü öğrenci araştırmacılar, araştırmacı öğrenciler oluşturuyor. Bu bakımdan Kurultay öğrenci gençlerin, başka bir deyişle öğrenci müzik araştırmacılarının ve müzik araştırmacı adaylarının bir bilgi şöleni niteliği taşıyor. Bu oluşumu ve niteliğiyle Kurultayın çok canlı ve devinimli geçeceği, yeni-yepyeni bakış ve görüş açılarından ele alınarak yapılmış bilimsel çalışma ürünlerinin sunulacağı-sergileneceği, gerek sözlü ve askı/askılı (poster) bildirilerle, gerekse tartışma ve katkılarla ete-kemiğe bürünerek çok yararlı geçeceği anlaşılıyor. Ben şimdiden geleceğimizin büyük umudu genç, çiçeği burnunda araştırmacılarımıza üstün başarılar diliyorum.”
Daha dünmüş gibi anımsadığım o geniş kapsamlı uzun konuşmamı sonlandırırken de Kurultayı düzenleyen, izleyen öğretim üyelerine-elemanlarına ve öğrencilere şöyle seslenmiştim:
“Şunu hiç unutmayalım ve aklımızdan çıkarmayalım ki gerçekte hepimiz öğrenciyiz. Çünkü “Yaşam bir okuldur!” Üstelik en doğal ve en gerçek okuldur. Ve kaçınılmaz olarak “Hepimiz bu okulun öğrencileriyiz!” Ne denli donanımlı, deneyimli, birikimli bir genç ve yetişkin olursak olalım sürekli öğrenmekteyiz. En geniş ve en esnek anlamda “Yaşam boyu öğrenme” süreci içindeyiz. Üstelik öğretirken de öğreniyoruz! Siz gençler bu okulun ve sürecin en devingen, en meraklı, en ilgili, en atak, en atılgan, en kabuğuna sığmaz, en kabuğunu kıran öğrencilerisiniz. Bu özelliklerinizin değerini bilin! Sorun, sorgulayın, soruşturun! Girişken davranmaktan çekinmeyin, kaçınmayın, kaygılanmayın, korkmayın!”
Onlar böyle davrandılar ve başardılar. Bu nedenle bu ilk Ulusal Kongreyi Kırıkkale’de düzenleyen değerli Prof. Dr. Öznur ÖZTOSUN ÇAYDERE ve Müzikbilim [Müzikoloji] Topluluğu Başkanı seçkin öğrencimiz Barış İPEKÇİLER ile ilk Uluslararasıl Kongreyi yine Kırıkkale’de düzenleyen Prof. Dr. Öznur ÖZTOSUN ÇAYDERE ile Öğrenci Düzenleme Altkurulu Başkanı seçkin öğrencimiz Beste ASMA’yı yürekten kutlamış ve sevgiyle kucaklamıştım. Bunlara katılıp ikinci Uluslararasıl Kongreyi Sakarya’da düzenleyen değerli Prof. Dr. Nilgün SAZAK ve Üçüncü Uluslararasıl Kongreyi Aydın’da düzenleyen değerli Prof. Dr. Onur TOPOĞLU ve seçkin öğrencilerini de bu kez uzaktan (gıyaben) ama yine yürekten kutlamış ve sevgiyle kucaklamıştım. Çünkü bu genç öğretim üyeleri, elemanları ve öğrencilerimiz, bu etkinlikleriyle, Türkiye Cumhuriyetimizi Türk Gençliğine emanet eden ATATÜRK’ümüzün “Türk gencine, Türk gençliğine güvenmek gerekir” sözlerini Türk Müzik Devrimimizin akademik görev, öğrenim ve araştırım boyutlarında da geçerli ve doğru kılan çalışmalar yapmışlardır.
Görülüyor ki ilk önce Kırıkkale Üniversitesi müzik öğretim elemanları ve öğrencilerince düzenlenen Müzik Araştırmaları Öğrenci Kurultaylarıyla başlayan süreç zaman içinde Sakarya ve Adnan Menderes Üniversitelerimizde sürdürülerek ilerlemiş ve bu yıl Müzik Araştırmaları Derneği (MÜZADER) kurularak yeni bir mutlu aşamaya ulaşmıştır. Böylece yedi yıl önce 2017’de Öğrenci Müzik Araştırmaları Kurultaylarıyla başlayan süreç, yedi yıl sonra 2024’te Müzik Araştırmaları Derneği’nin kurulmasıyla taçlanmış bulunmaktadır. Bu yeni aşamada müzik alanındaki araştırmalarda daha da genişleyerek derinleşme ve gelişme amaçlanmakta; yaratılan ve üretilen araştırımsal bilgiyi daha geniş ölçüde paylaşma ve yayma ereklenmektedir.
Bu ilkeli-ülkülü-tutkulu amaç ve erekle yola çıkan Müzik Araştırmaları Derneği’mizin kuruluşunu, kurucu üyelerini, ilk olağan genel kurul toplantısını gerçekleştirişini, ilk yönetim kurulu üyelerini ve çok yakında Müzik Araştırmaları Dergisi’ni de yayımlamaya başlayacak olmasını candan yürekten kutluyorum! Bu sürece emek veren gençlerin ve öğretim üyelerinin-elemanlarının her birini tüm içtenliğimle alkışlıyorum! Ve tümüne “Yolunuz sürekli açık ve aydınlık olsun!” diyorum. Bu yolda yürüyenlere esenlik, kolaylık ve üstün başarılar diliyorum!
Ankara, 1 Haziran 2024